От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до

...
От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до
Коментари Харесай

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува дотам в следващите десет дни

От българското посолство в Израел призоваха да не се пътува до там най-малко в следващите десетина дни, до момента в който се види по какъв начин ще се развие войната. Няма плануван нов държавен полет за евакуация на български жители, тъй като няма такава нужда все още, заяви за БНТ Славена Гергова, дипломат на Република България в Държавата Израел.
" Към момента опциите за напускане на Израел както за овакантяване на българските жители, по този начин и за останалите задгранични жители са две. Едната е през летище Бен Гурион в Тел Авив. То продължава да работи, въпреки и с стеснен брой полети. Има компании, които преустановиха да летят от и до Израел. Има и компании, които усилиха броя на полетите си, с цел да могат да дадат опция от една страна на непознати жители да изоставен Израел и от друга - на израелски жители, които се намират в чужбина да се върнат в родината. Вторият метод за овакантяване на страната е от пристанището в Хайфа. Там има работеща ферибот линия, която е по направление Хайфа - Ларнака (Кипър) ", изясни Гергова.

Посланик Славена Гергова предизвести, че има доста спекулации по въпроса кои български жители могат да се изтеглят.

" Няма разделяне сред жителите на такива с двойно поданство и на такива единствено с българско. Българските жители са такива за българската страна, без значение дали имат и друго поданство. Начинът, по който се опитваме да приоритизираме жителите е въз основа на това дали са краткосрочно или дълготрайно пребиваващи. Причината е, че хората пристигнали за по-кратък интервал имат стеснен бюджет, пари за нощувки в хотел и изхранване да вземем за пример за избран брой дни, имат здравна застраховка единствено за избран интервал. Тези хора са приоритет, те няма къде да останат в Израел. Втората група хора са непрекъснато пребиваващите в Израел. Те имат дом, работа и тяхната евакуация няма същата неотложност като на краткосрочно бребиваващите ", добави тя.

Посланик Славена Гергова изясни, че не е започнала евакуация на непрекъснато пребиваващите от нито една нация на Европейския съюз. Тя обаче прикани дългосрочнопребиваващите българи в Израел да се записват и да изпратят данните си на посолството, с цел да има действителна визия какъв брой са сънародниците ни там.

Гергова описа за всекидневието в положение на война.

" Човек влиза в някакъв коловоз. Изключително сме изморени. Основно предизвикателство са сирените. Израелската система има извънредно добре направена система за евакуация и укриване в бомбоубежището. Но не би трябвало да си на разстояние, което не можеш да изминеш за минута и половина до бомбоубежището. Проблем, с който се сблъскваме е дефицитът на артикули. В магазине се изчерпват артикули от първа нужда. Хората се презапасяват и има значение и огромният брой резервисти, до които е изпратена повиквателна. Много от услугите включително и доставките са спрени ".> БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР